Het aantal werknemers dat actief is bij een franchiseorganisatie is in 2012 met 4,9 procent gedaald naar 261.000 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van Panteia/EIM en Rabobank in opdracht van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

Terwijl het aantal vestigingen met 0,3 procent kromp naar 29.919, is het aantal franchiseformules met 4,1 procent toegenomen tot 769.

Opmerkelijk is volgens het rapport dat steeds meer formules het franchisemodel pas omarmen als zij al jaren bestaan. Veel ketens willen naast de eigen filialen ook franchisevestigingen toevoegen aan hun portefeuille, het zogenoemde hybride model.

Omzet

De totale omzet binnen de franchisebranche is met 0,7 procent gedaald naar zo’n 31 miljard euro. “Het jaar 2012 is zwaar geweest voor de economie en is ook aan de franchiseorganisaties niet ongemerkt voorbij gegaan”, aldus het rapport.

Het leeuwendeel van de omzet komt voor rekening van de detailhandel food en non-food. Franchise-ondernemers in de foodsector hebben hun omzet zien groeien, in tegenstelling tot de ‘eigen vestigingen’ in die branche.

Voor de non-foodsector geldt dat franchise-ondernemers een kleinere omzetdaling hebben gerealiseerd dan hun meer zelfstandige collega’s.

Kostenknop

“Franchisenemers kunnen tijdig aan de kostenknop draaien“, aldus de onderzoekers. Vooral op personeelskosten wordt bezuinigd. “Wellicht hebben franchisenemers meer flexibiliteit ingebouwd in hun contracten en kunnen zij zodoende sneller de capaciteit aanpassen aan het verloop van de vraag.”

Franchiseformules zijn opvallend positief over de verwachte omzetontwikkeling in 2013. 45 procent van hen verwacht groei, terwijl slechts 15 procent een krimpende omzet voorziet.

Daarnaast verwacht ruim de helft van de franchiseformules te groeien in het aantal vestigingen. 13 procent denkt het aantal vestigingen te zien teruglopen.