Een beslissing van het Duits Constitutioneel Hof tegen het opkoopprogramma voor staatsobligaties van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de zorgen over een gezonde toekomst van de euro doen heropleven. Die waarschuwing sprak de directeur van de ECB Jörg Asmussen maandag uit in een gesprek met de Duitse krant Bild.

Dinsdag begint de tweedaagse zitting van het Duitse hof over de vraag of het opkoopprogramma in strijd is met de Duitse grondwet. Door het mandaat van de ECB om staatsobligaties van noodlijdende Europese landen op te kopen, zou het parlement in Berlijn geen controle meer hebben op de risico's van dergelijke grootscheepse reddingsoperaties, zo zeggen de aanklagers.

Een van de belangrijkste kwesties is een eventuele limiet aan het opkoopprogramma. Het ontbreken van een grens moet voorkomen dat beleggers gaan speculeren op een exit van bijvoorbeeld Spanje uit de euro.

Zondag schreef de Duitse krant Frankfurter Allgemeine op basis van bronnen binnen de ECB dat de omvang van de aankopen beperkt zou zijn tot 524 miljard euro. De ECB zou deze limiet ook meegedeeld hebben aan het Duits Constitutioneel Hof. In een reactie laat de ECB weten dat het programma 'op voorhand' geen limiet kent.

Niet dwingen

De Duitse rechters kunnen met hun oordeel de ECB niet dwingen het beleid te veranderen. Maar mocht het worden teruggetrokken, stelt Asmussen, zouden de consequenties 'significant' zijn, zonder hierop verder in te willen gaan.

Het opkoopprogramma, officieel Outright Monetary Transactions genoemd, werd ingesteld nadat de president van de ECB Mario Draghi vorig jaar aankondigde alles te doen om de euro te behouden.