De Spaanse architect Santiago Calatrava moet een bouwbedrijf voor 3 miljoen euro compenseren, omdat hij een gebouw met constructiefouten heeft ontworpen.

Een rechter oordeelde dat Calatrava 3,27 miljoen euro moet betalen aan het bedrijf dat het Palacio de Congresos in het Noord-Spaanse Oviedo bouwde. Het geld is een compensatie voor gemaakte kosten, schreven Spaanse media vrijdag.

Door een ontwerpfout van de architect moest het bedrijf, nog tijdens de bouw in 2006, de tribunes in het futuristische gebouw opnieuw bouwen. Dat kostte 3,4 miljoen euro.

Ook waren er problemen met het dak, waardoor miljoenen euro's meer moesten worden uitgegeven.

Calatrava had eerder al met een Nederlandse rechter te maken. Die bepaalde in 2011 dat de beroemde architect 4 miljoen euro achterstallig honorarium moest krijgen van de woningcorporatie Servatius.

Calatrava had in Maastricht een studentencampus ontworpen, waarvan de bouw uiteindelijk niet doorging wegens geldgebrek bij Servatius.

Haarlemmermeer

Maar Calatrava heeft in nederland ook bouwwerken op zijn naam staan die wel werden gebouwd. In de Haarlemmermeer ontwierp de architect drie tuibruggen die de Hoofdvaart overspannen.

En ook die bouwwerken vertoonden mankementen. Een jaar na oplevering zaten ze al onder de roestplekken die voor 5 miljoen euro moetsen worden weggewerkt.