Terwijl ook de kunstmarkt door de recessie wordt geraakt, bouwt kunstdealer Thomas van de Meer tot in de Verenigde Arabische Emiraten aan zijn kunststartup Vault17.

Behalve voor een reeks hedendaagse kunstenaars in de portefeuille van Vault17, bemiddelt Van de Meer via Vault18 bij de verkoop van meesterwerken uit privécollecties.

Hoe ga jij de kunstmarkt opschudden?
"Met een online platform en verspreiding van de kunst via social media. Gevestigde kunst galeries krijgen steeds minder bezoekers, en zo wordt de kunst dan ook steeds minder gezien.

Ik vecht op een innovatieve manier om een groot podium voor mijn kunstenaars te realiseren. Dat doe ik door middel van exposities in creative 'hubs' met hoge bezoekersaantallen, online exposities, en spannende en entertainende kunstevenementen."

Worden de kunstenaars zelf, al dan niet gedwongen, ondernemer? Of kunnen ze zich beter op de kunst zelf blijven richten?
“Sommige startende kunstenaars kunnen prima zelf hun commerciële activiteiten regelen. Deze hebben soms al een breed netwerk opgebouwd waaraan ze hun werken kunnen verkopen, of doen mee aan groepexposities op kunstbeurzen. Anderen kiezen toch voor een vertegenwoordiger voor de exposure, om zich te kunnen meten aan andere kunstenaars en om zich aan een nieuw (geografisch) publiek te laten zien.”

Zelf ben ik ervan overtuigd dat kunstenaars en dealers compleet afhankelijk zijn van elkaar, en dat het merendeel van de kunstenaars beter werkt als ze zich op het creatieve proces kunnen concentreren. Gevestigde kunstenaars kiezen vaak voor vertegenwoordiging op een hoger niveau zoals een internationaal exclusieve vertegenwoordiger.

Net zoals een grote artiest als Lady Gaga dat heeft, maar dan heet het een "manager". Dit laatste is iets wat Vault17 ook doet."

Waar wil jij over een tijdje staan met je bedrijf?
“De samenwerkingen, contrasten en interacties op kunstniveau tussen deze verschillende kunstenaars is enorm spannend, en dit wil ik met Vault17 over de gehele wereld doen. De aankomende paar jaar verwacht ik dat Vault17 zal blijven samenwerken met een gevarieerde selectie vooruitstrevende kunstenaars, waarmee wij een unieke plek in de kunstwereld zullen innemen.

Zowel in onze digitale gallery, als in de fysieke galleries streven we ernaar om hoogwaardige kunst uit verschillende segmenten en geografische en culturele afkomst bij elkaar te brengen.

Momenteel voeren wij dan ook verkennende gesprekken met ‘His Excellency’ de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten, over een samenwerking om de hedendaagse kunstmarkt van de Verenigde Arabische Emiraten en Europa dichter bij elkaar te brengen."