Microsoft heeft woensdag samen met de Amerikaanse FBI een grote actie uitgevoerd in de strijd tegen cybercrime. 1000 computers werden uit een crimineel netwerk gehaald.

Het netwerk zou in de afgelopen anderhalf jaar 500 miljoen dollar (382 miljoen euro) hebben geroofd van bankrekeningen.

Het netwerk staat bekend als de Citadel Botnets. Meer dan 5 miljoen computers over de hele wereld zijn besmet door Citadel. Er is niemand gearresteerd en de politie kent ook de identiteit van de verdachten niet, maar de operatie kan volgens de FBI toch een succes worden genoemd.

Zware aantasting

Het uitschakelen van de 1000 computers betekent een zware aantasting van het netwerk. De FBI werkte samen met de politie in andere landen, waaronder ook de Nederlandse politie.

Een botnet bestaat uit een netwerk van softwarerobots. Ze worden op computers van nietsvermoedende consumenten gezet, waarna de software er voor zorgt dat er bijvoorbeeld informatie naar de beheerder wordt gestuurd.

De beheerder van Citadel gaat schuil achter de naam Aquabox. De FBI vermoedt dat hij in Oost-Europa woont, omdat de software zo is geprogrammeerd dat er geen computers in Oekraïne of Rusland worden aangevallen.