De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in mei met 135.000 banen gegroeid. Dat maakte loonstrookverwerker ADP woensdag bekend.

Economen hadden gemiddeld verwacht dat de werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven met 165.000 arbeidsplaatsen zou toenemen.

In april was nog sprake van een banengroei met een herziene 113.000 arbeidsplaatsen. Hier werd eerder een toename gemeld van 119.000 banen.

De banengroei in mei was volgens ADP alleen te danken aan dienstverleners. Daar nam het aantal banen met 138.000 toe. In de industrie en bouw daalde het aantal arbeidsplaatsen met 3000.

Officiële cijfers

Het cijfer van ADP loopt vooruit op de officiële cijfers van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt in mei die vrijdag naar buiten komen. Daarin wordt ook de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij de overheid verwerkt.

In het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid verwachten economen gemiddeld een banengroei in het bedrijfsleven met 178.000 arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de Verenigde Staten blijft naar verwachting stabiel op 7,5 procent.

Loonkosten

Vandaag maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid wel de loonkosten per eenheid product bekend. De loonkosten zijn in het eerste kwartaal onverwacht sterk gedaald. 

Volgens de nieuwe schatting daalden de arbeidskosten in de eerste 3 maanden van 2013 met 4,3 procent. Begin vorige maand werd op basis van een eerste schatting nog een toename met 0,5 procent gemeld. In de laatste 3 maanden van 2012 stegen de arbeidskosten nog in het sterkste tempo in meer dan 10 jaar tijd.

De arbeidsproductiviteit in de VS nam in het eerste kwartaal minder sterk toe dan eerder werd gedacht. De productiviteit steeg met 0,5 procent, terwijl bij de eerste raming een toename met 0,7 procent werd gemeld. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam de productiviteit nog met 1,7 procent af.