Het ligt niet voor de hand dat de kwestie met de Chinese zonnepanelen zal leiden tot een handelsoorlog met China. Dat heeft Winand Quaedvlieg van ondernemingsorganisatie VNO-NCW woensdag gezegd.

''Europa en China hebben er groot belang bij om een handelsoorlog te voorkomen. Het is altijd nadelig: producten worden duurder, het zorgt voor onzekerheid en de handel neemt af’", vertelt Quaedvlieg.

Brussel en China moeten volgens hem snel om de tafel om een oplossing te vinden. In de handelspolitiek wordt wel vaker dreigende taal geuit, maar meestal kiest men eieren voor zijn geld en komt er geen escalatie maar een compromis.

Hoe groot de schade voor het Nederlandse bedrijfsleven van een eventuele handelsoorlog met de Chinezen zou zijn, kon Quaedvlieg niet zeggen. Dat hangt er helemaal vanaf welke producten het doelwit worden van maatregelen.

Wijn

China gaat onderzoeken of de EU wijn onder de kostprijs op de Chinese markt dumpt. Dit als reactie op de Europese invoerheffing op goedkope, gesubsidieerde Chinese zonnepanelen die dinsdag door Europees commissaris Karel De Gucht werd aangekondigd. Dit maakte het Chinese handelsministerie woensdag bekend.

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Roesler roept de EU op om snel een oplossing te vinden voor het handelsdispuut over wijn en zonnepanelen. Roesler: ''De EU moet altijd onderhandelen. Ik denk dat er nog steeds de kans is om snel aan de tafel zitten en een handelsoorlog te voorkomen die gevolgen zou hebben voor veel meer gebieden''.

Zonnepanelen

Vanaf donderdag bedraagt de invoerheffing op zonnepanelen 11,8 procent. Dit tarief zal 2 maanden gelden. Met de heffing wil de commissie de Chinese producenten aanpakken die hun zonnepanelen onder de marktwaarde in de EU dumpen. Als er tijdens het overleg met de Chinese overheid geen oplossing komt, dan kunnen de tarieven oplopen tot 67,9 procent.

Het Franse handelsministerie veroordeelt het onderzoek van de Chinezen. Frankrijk vindt het ongepast en zegt dat het zijn wijnproducenten zal verdedigen. ''We nemen dit zeer serieus, dit is ongepast en verwerpelijk'', zegt een bron bij het Franse handelsministerie.

Recht

De Europese Commissie zei woensdag dat China het recht heeft volgens internationale handelsafspraken om een dergelijk onderzoek te starten. Het dagelijks bestuur van de EU zal de voortgang van het onderzoek nauwgezet volgen. Een zegsman sprak echter tegen dat Europese wijn op de Chinese markt wordt gedumpt.

Volgens de EU is de export van wijn naar China jaarlijks goed voor 763 miljoen euro. Het merendeel van de wijn komt uit Frankrijk, gevolgd door Spaanse en Italiaanse wijn.

De groeiende spanning tussen China en de EU is een risico voor de handelsrelatie. Statistieken van de Chinese overheid tonen aan dat de import en export tussen de EU en China in de eerste 4 maanden van dit jaar in totaal 168 miljard dollar bedroeg.