De oprichter van Ikea, Ingvar Kamprad, treedt terug uit het bestuur van de vennootschap die het meubelconcern controleert. 

Zijn jongste zoon Mathias zal de functie van voorzitter gaan vervullen, zo maakte het bedrijf bekend.

De vennootschap Inter Ikea controleert de merknaam Ikea en is eigenaar van het concept van het bedrijf. De 87-jarige Kamprad richtte Ikea in 1943 op. Zijn bedrijf is de grootste meubelketen ter wereld en het persoonlijke vermogen van Kamprad wordt geschat op bijna 30 miljard euro.

"Ik zie dit als het juiste moment om uit het bestuur te treden. Dit betekent echter niet dat ik stop met werken", aldus een verklaring van Kamprad.

De twee oudere broers van Mathias, Jonas en Peter, zijn ook actief binnen het familiebedrijf. Ikea telt wereldwijd 343 vestigingen, waarvan het merendeel in Europa staat.

Voorzitter

Ingvar Kamprad is nog wel voorzitter van de in Nederland geregistreerde stichting Ingka Foundation, die Ikea Group controleert. Ikea Group is eigenaar van het overgrote deel van de winkels van Ikea.

Ook zit hij in het bestuur van de in Liechtenstein geregistreerde stichting Interogo Foundation. Die bezit Inter Ikea. Ook Mathias Kamprad zit in het bestuur van die stichting.