Nederlandse notariskantoren worden door de dalende huizenverkopen steeds kleiner. Het aantal medewerkers op een gemiddeld kantoor is gedaald van 16 in 2009 naar 11,3 dit jaar. 

Dat maakte het economisch bureau van ING dinsdag bekend.

Behalve dat er minder koop- en hypotheekaktes passeren, worden er ook steeds minder testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten verwerkt. In de eerste 4 maanden van dit jaar werden er ruim 5 procent minder van deze akten gepasseerd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

"De afkalving van de tarieven gaat bovendien verder. In de onroerendgoedpraktijk, waar nog maar de helft van het aantal akten van 2007 wordt gepasseerd, is dit niet verwonderlijk", stelt ING.

Minder notarissen

Door de teruglopende omzetten blijven notariskantoren in de kosten snijden. Het totaal aantal medewerkers, de grootste kostenpost van het kantoor, daalde in de afgelopen 4 jaar met meer dan een derde tot iets meer dan 6000. Begin 2009 waren dat er nog ruim 9500. Het aantal notarissen nam in die periode met 'slechts' 7 procent af tot 1374. Het aantal kandidaat-notarissen liep met 20 procent terug tot 1744.