De Duitse economie vertoont dit jaar een zeer bescheiden groei van 0,3 procent. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag. 

Eerder rekende het fonds nog op een vooruitgang met 0,6 procent van Europa's grootste economie in 2013.

De Duitse economie staat er op zich goed voor, maar heeft veel last van de economische problemen in de rest van de eurozone, stelde het IMF. Daardoor is de groei van de export stevig teruggevallen en durven Duitse bedrijven nauwelijks nieuwe investeringen te doen.

Het IMF waarschuwt Duitsland om niet té hard zijn best te doen de begroting op orde te krijgen en de staatsschuld te laten dalen. Er zijn de afgelopen jaren al onverwacht grote stappen gezet en het fonds vreest dat een erg streng begrotingsbeleid een onnodig zware rem op de Duitse economie zet.

Rots in de branding

De onderzoekers zien Duitsland als een rots in de Europese branding, maar zien ook nog genoeg punten waarop de Duitse economie kan worden verbeterd. Zo moeten de banken in het land sterker worden en kan er meer worden gedaan om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de vergrijzing.

Daarnaast hoopt het IMF dat Duitsland het voortouw neemt bij de verdere economische en financiële integratie van de eurozone.