Met de komst van een universiteit is de door het Nederlandse private equity-huis Momentum Capital ontwikkelde stadswijk Novo Pacajus weer een stap verder.

Dat maakt de investeerder maandag bekend. De wijk-in-opbouw is qua grootte (304 hectare) vergelijkbaar met het Amsterdamse IJburg, licht van directeur van Momentum Martijn Rheenen toe. Als het project over een paar jaar is afgerond wonen en werken er zo'n 20.000 mensen.

De Nederlandse investeerder is naast de komst van de Universiteit van Pacajus in overleg met een technische universiteit die zich ook in de nieuwe wijk wil vestigen. "Er is nog geen 'science park' in dit gebied, waar bedrijven en kennisinstellingen kunnen samenwerken", verklaart Van Rheenen deze ontwikkeling.

Momentum stapte in 2011 in het project in de staat Ceará, nadat een eerdere ontwikkelaar de vergunningen had veiliggesteld. "We wilden daar al veel langer zaken doen, maar zonder lokale vertegenwoordigers zijn er veel risico's", zegt Van Rheenen.

"Brazilië is een enorme groeimarkt, maar je kunt daar ook in verzuipen. Wij hebben feitelijk een deel van de vennootschap overgenomen toen we zagen dat de belangrijkste hobbel genomen was."

Explosief

De middenklasse in Brazilië groeit de laatste jaren explosief, vervolgt de investeerder. Maar waar het aantal banen toeneemt - de werkloosheid ligt momenteel onder het Nederlandse niveau - blijft de economie op belangrijke onderdelen als huisvesting en educatie nog achter.

"We betalen onze 30 medewerkers in Brazilië een fatsoenlijk inkomen, maar nog steeds wonen vele van hen in favela's (sloppenwijken, red)", aldus Van Rheenen.

Dat een Nederlands bedrijf een Braziliaanse wijk ontwikkelt is niet vreemd, stelt hij. "Brazilië groeit eigenlijk te hard, daar kunnen ze nog wel wat kennis bij gebruiken."

"Wat wij kunnen bijdragen is op grote schaal planmatig werken, dus niet iedereen zijn eigen gebouwtje. Amsterdam is daar natuurlijk al een prachtig voorbeeld van."

Vinex

Een Vinex-wijk bouwen is echter geen goed idee, zegt Van Rheenen met gevoel voor understatement. "Een Brazilliaan ziet dat als een gevangenis is. Het is te gepland, te 'vierkant' en te institutioneel. Brazilianen verwachten meer vrijheid."

"We stemmen onze wijken af op de lokale gebruiken. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor barbecuegebieden en voetbalvelden, anders komt er geen Braziliaan te wonen."

Het Nederlandse bedrijf investeert momenteel 20 miljoen euro in het project, "een relatief bescheiden bedrag". "Die investering gaan we verder uitbouwen. Maar je weet niet hoe de wind over vijf of tien jaar waait. Je wilt ook nog kunnen uitstappen."