De stichting Startups in Rotterdam maakt zich hard voor een eigen startup hub in de stad. Een pand in het centrum van de stad moet worden ingericht als ‘co-working space’ waar de jonge ondernemers gezamenlijk kantoor kunnen houden.

‘Flexplekken en bedrijfsverzamelgebouwen zijn wel al  in Rotterdam te vinden’, zegt initiatiefnemer Leon Pals. ‘Maar een gericht op startups ontbreekt nog.’ Een eigen hotspot met de naam Startup Port moet dan ook snel verrijzen.

Het idee voor het pand ontstond op een van de Startup Meetups die de stichting organiseert, een vergadering van meer dan 200 lokale ondernemers. ‘We kregen steeds vaker vragen over een gedeelde werkplek’, zegt Pals.

Lege kantoorpanden

Met vele lege kantoorpanden in Rotterdam was het vinden van een geschikte plek niet moeilijk. ‘We voeren gesprekken met drie partijen in het centrum’, zegt Pals. Ook is uitgebreid besproken waar de perfecte werkplek aan voldoet. ‘Een killerview en goede koffie mogen niet ontbreken.’

Het enige dat nog mist zijn huurders. Met een speciaal crowdfundingsplan wil de stichting kijken of er daadwerkelijk voldoende animo is. Er moet 5000 euro worden opgehaald om de eerste inrichting van het pand te financieren.

Korting

Ondernemers die investeren krijgen in ruil daarvoor een korting op de huurprijs. ‘Als mensen nu niet alvast een bedrag opzij willen zetten voor een korting op de huurprijs, dan is de kans dat ze bij de lancering van Startup Port gaan huren ook miniem.’

Desondanks zouden al veel ondernemers hebben aangegeven bereid zijn te verhuizen naar de ‘hotspot.’ ‘Ze krijgen er een inspirerende omgeving met mede-ondernemers en evenementen voor terug’, aldus de initiatiefnemers.