Als er niet snel een gezamenlijke en goedkopere bouwcao komt, zullen er steeds minder werknemers onder de gezamenlijke arbeidsvoorwaarden vallen. 

Die waarschuwing komt vrijdag van verschillende werkgeversorganisaties in de bouw. FNV Bouw noemt de oproep 'gemakkelijk', aangezien de ondernemers volgens de bond zelf verantwoordelijk zijn voor de leegloop.

Volgens de werkgevers moeten de huidige drie cao's in de bouw, die voor afbouw, schilders en voor de algemene bouw, grondig aangepast worden aan de veranderende marktomstandigheden.

"Gebeurt er niets, dan stromen de cao's verder leeg, zodat loonafspraken en zaken als scholing voor werknemers verdwijnen", stellen de organisaties, waaronder Bouwend Nederland en OnderhoudNL.

Vrije dagen

De bouworganisaties willen via een nieuwe gezamenlijke bouwcao de loonkosten verlagen. Hiervoor willen de werkgevers het mes zetten in het aantal vrije dagen voor bouwvakkers en meer maatwerk mogelijk maken per onderneming.

De huidige cao's werken volgens de werkgevers de grote concurrentie in de sector in de hand van goedkopere zzp'ers en de veelal buitenlandse aanbieders die het minder nauw nemen met loon, veiligheid en gezondheid.

Sectorbestuurder bij FNV Bouw Mieke van Veldhoven vindt dat laatste argument 'lekker makkelijk'. "Als je de werknemers er zelf steeds uitgooit, dan stroom de cao wel leeg." Volgens haar zijn de bouwondernemers zelf verantwoordelijk voor het steeds uitbesteden van werk, buiten de cao om. "Ze vechten elkaar de tent uit."

Raamcao

De bouwvakbond is wel voor een raamcao voor de hele bouw, met daarin afspraken per branche. "Het alleen maar goedkoper maken van de cao helpt echter niet", stelt Van Veldhoven.

"Dat lost de crisis niet op." In plaats daarvan wil de vakbond met de werkgevers praten over hoe een 'fatsoenlijke bouwsector' er uit moet zien, waarin niet alles goedkoper moet en wordt uitbesteed.

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de afbouw en schilders verlopen momenteel erg moeizaam. De cao bouw loopt nog tot eind dit jaar. Na de zomer beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe.