De Nederlandse telecomsector heeft in het eerste kwartaal een omzet behaald van 1,37 miljard euro. 

Dat is 5,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst daalde ook de omzet uit sms- en internetdiensten licht, blijkt donderdag uit een kwartaalrapport van onderzoeksbureau Telecompaper.

Het grootste deel van de omzetdaling komt op het conto van afnemend telefoonverkeer. De verdiensten hieruit zijn nog steeds goed voor meer dan zestig procent van de omzet.

Internet en sms zagen hun aandeel echter wel stijgen, van 38,4 procent in het eerste kwartaal van 2012 naar 39,8 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

Abonnees

Naar omzet gemeten hebben KPN en Vodafone hun marktaandeel in het eerste kwartaal vergroot ten koste van nummer 3 T-Mobile. In klantenaantallen gemeten zijn er nauwelijks verschuivingen. KPN blijft marktleider met 45 procent van de abonnees. Vodafone heeft 30 procent, T-Mobile een kwart.

Voor heel 2013 verwacht Telecompaper een omzetdaling van drie à vier procent. De telecomsector zou dan aan het einde van het jaar op een omzet van zo'n 5,4 miljard euro zitten.

De afnemende omzet wordt veroorzaakt door de slechte economische vooruitzichten, een verdere afname van het telefoonverkeer en concurrentie voor internetdiensten.