De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal op jaarbasis met 2,4 procent gegroeid. Dat blijkt uit een tweede raming die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag meldde.

In een eerste raming werd nog een groei van 's werelds grootste economie gemeld van 2,5 procent. Economen hadden verwacht dat dit cijfer onveranderd zou blijven.

De neerwaartse herziening hangt samen met een minder sterke opbouw van voorraden door bedrijven en de bezuinigingen bij de overheid.

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten namen in het afgelopen kwartaal juist iets sterker toe dan eerder werd gemeld. De uitgaven van Amerikaanse consumenten zijn goed voor circa 70 procent van de economie.

Consumentenbestedingen

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten zijn in het eerste kwartaal gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel.

De toename was 3,4 procent, terwijl economen in doorsnee een stijging van 3,3 procent hadden verwacht.

Werkloosheidsuitkering

Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, is vorige week met 10.000 gestegen naar 354.000. Dat werd donderdag gemeld door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Economen hadden gemiddeld verwacht dat het aantal aanvragen zou uitkomen op 340.000. Het cijfer van een week eerder werd herzien tot 344.000, van een eerder gemelde 340.000.