Een idee razendsnel testen en aanpassen aan de markt. Het principe van de 'lean startup' werd door ondernemer Leon Pals vanuit Amerika naar Rotterdam gehaald om ook hier een 'cool' startersevent neer te zetten.

Het begon een jaar geleden met het franchise-concept 'The Lean Startup Machine', maar dit jaar komt de Startup Foundation (waar Pals voorzitter van is) met een nieuw eigen initiatief, Evolv Weekend.

De deelnemers aan het weekend gaan met een bedrijfsidee - zonder businessplan - of probleem onder de arm letterlijk de straat op om aansluiting te vinden met de markt.

De bevindingen worden steeds gebruikt om het idee aan te passen naar de heersende behoefte en zo uiteindelijk de oplossing te bieden in combinatie met een schaalbaar business-model.

Antwerpen

Eind maart was de eerste editie van Evolv Weekend in Rotterdam. Pals komt bovendien net uit Antwerpen waar het initiatief afgelopen weekend werd gelanceerd.

Pals besloot afscheid te nemen van het format Lean Startup Machine, omdat er weinig ruimte was om aanpassingen te doen. Ook zou er dit jaar een fee moeten worden betaald. "Dat kunnen we zelf beter", dacht Pals.

De Startup Foundation heeft geen winstoogmerk, maar wil "innovatief ondernemerschap ondersteunen en Nederland als kennis en innovatieland aan kop laten blijven meetellen", zegt Pals. "Startups een duwtje in de rug geven met innovatieve tools is een goede methode."

De lean start-up is een strategie uit de koker van de Amerikaanse ondernemer Eric Ries. Succesvolle bedrijven zoals Twitter en Facebook leunen op de methode, die daarmee de interesse wekt van veel beginnende bedrijven.

Weekend

Zo'n vijftig deelnemers verdiepten zich in de theorie tijdens de editie in Rotterdam. Een weekend is soms al genoeg om - met behulp van coaches -  tot een schaalbaar bedrijfsconcept te komen. De uitkomst wordt tijdens een afsluitende pitch gepresenteerd.

Zo werd in Antwerpen afgelopen weekend een oorspronkelijk idee om SOA-testen aan huis te leveren bij risicogroepen na een weekend lang onderzoek in de markt uiteindelijk vervormd tot het plan om via een label op je datingprofiel te kunnen tonen dat je SOA-vrij bent.

Weinig emotie

"Ik adviseer de deelnemers altijd om met een idee te beginnen waar ze weinig emotie bij hebben", zegt Pals. "Dan kost het minder moeite om het om te gooien."

Evolv Weekend is er vooral voor ondernemers die nieuwe dingen willen uitproberen, om te kijken wat succesvol is. "Elk evenement levert gemiddeld een of twee bedrijven op."  Dit jaar trekt het initiatief waarschijnlijk nog naar Amsterdam en er liggen plannen voor Berlijn, Londen en Cyprus.