De bouw van de Erasmusbrug kende veel tegenstanders, maar uiteindelijk verbond de duurste variant van de plannen het noorden en zuiden van Rotterdam met elkaar.

"Een visionair zag dat het de stad voorspoed zou brengen", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Daar hebben we er meer van nodig."

De burgemeester van Rotterdam pleit tijdens de Week van de Ondernemer dan ook voor groots denken en vooruit kijken. "De komende jaren zullen niet makkelijk zijn voor ondernemers in Rotterdam. Maar door een klein achteruitkijkspiegeltje kijken heeft geen zin."

Negatieve spiraal

Net als veel bedrijven heeft ook de gemeente Rotterdam de broekriem moeten aanhalen, maar de burgemeester weigert bij de pakken neer te gaan zitten. "Ik word zo gek van dat gepraat over de crisis, we moeten die negatieve spiraal uit."

Desondanks blijkt uit recent onderzoek dat veel mkb'ers het moeilijk hebben. Consumenten hebben weinig te besteden en ook de overheid investeert minder. Hoe de stad de kwetsbare groep ondernemers concreet gaat helpen blijft onzeker.

Betrekken

"Rotterdam wil perspectief bieden door de stad aantrekkelijk te maken om te ondernemen", zegt Aboutaleb. En dat doet de gemeente door te investeren in gebiedsontwikkeling, zoals het nieuwe station, het Feyenoord-stadion, de vergroening van Rotterdam Zuid en een opknapbeurt voor het Stadhuisplein. In de komende jaren is daar twee tot drie miljard euro voor vrijgemaakt.

"Rotterdam betrekt lokale ondernemers bij de ontwikkeling van projecten", zegt Aboutaleb. "Bijvoorbeeld doordat iedereen plannen kan aanleveren." Daarmee appelleert de burgemeester aan de klassieke ondernemersdrift. "Geen woorden, maar daden."

NUzakelijk doet als mediapartner verslag van de Week van de Ondernemer, een congres dat de komende maanden het land in trekt met een aantal regio-edities. Deze week is het de beurt aan Rotterdam.