De wereldwijde vraag naar vliegreizen lag in april 3,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit vervoersstatistieken die de internationale brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd.

De toename van de vraag is daarmee flink kleiner dan in maart, toen nog een stijging van 6,2 procent werd gemeld. Dat komt volgens de IATA echter vooral doordat de paasdagen, die doorgaans een piek in vakantiereizen met zich meebrengen, dit jaar in maart vielen en vorig jaar in april.

De totale capaciteit van de bij de IATA aangesloten luchtvaartmaatschappijen lag in april 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. De bezettingsgraad daalde met 0,9 procentpunt tot 78,1 procent.

Opkomende economie

De groei van het passagiersvervoer concentreert zich volgens IATA-topman Tony Tyler wel voornamelijk in opkomende economieën, met name in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Luchtvaartmaatschappijen in Europa en Noord-Amerika rapporteerden aanmerkelijk bescheidener groeicijfers, zei hij.

De IATA houdt de komende dagen in Kaapstad zijn jaarlijkse ledenvergadering. Maandag komt de brancheorganisatie met nieuwe vooruitzichten voor de winstgevendheid van de sector dit jaar. Tot dusver gaat de IATA uit van een totale winst van 10,6 miljard dollar, bij een omzet van 671 miljard dollar.