Muziek- en videowinkel Free Record Shop is failliet, maar de gelijknamige website heeft dankzij een licentiedeal met uitgever ECI nergens last van.

"De Free Record Shop floreert online ondanks het faillissement", reageert Hubert de Koning van ECI. 

Free Record Shop was een vroege speler op de online retailmarkt, maar kreeg de exploitatie niet goed rond, licht Koning toe. "Toen zijn we gaan praten over een soort licentie, waarbij wij in feite alle operationele zaken regelen."

Door die deal, waarbij Free Record Shop een percentage van de omzet van opstreek, is de website al sinds begin vorig jaar losgekoppeld van de winkelketen.

Had Free Record Shop niet juist op ‘online’ moeten inzetten? “Het is logisch dat je als winkelketen meer vanuit de winkels redeneert dan vanuit online”, zegt De Koning met begrip voor het ten onder gegane concern.

Meer bezoek

Net als de fysieke winkels het afgelopen weekend te maken kregen met extra bezoekers, zag De Koning ook het online bezoek 'beduidend' oplopen na de aankondiging van het faillissement.

Toch maakt hij zich wel enige zorgen over de gevolgen van het faillissement voor zijn website. "Ik kan me voorstellen dat er twijfel bestaat, maar de website is gewoon open."

Of de licentiedeal in zijn huidige vorm blijft bestaan is nog even afwachten, zegt De Koning. “Afhankelijk van de nieuwe ontwikkelingen moeten we in gesprek met de nieuwe eigenaar.”

ECI exploiteert behalve ECI.nl, ook de webshops van Free Record Shop in België en die van Cosmox in Nederland en België.