De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft de Nederlandse gedaagd vanwege een verbod op het vervoeren van bloemen.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Lufthansa is boos over een verbod op het vervoeren van bloemen tussen Zuid-Amerika en Schiphol.

Lufthansa Cargo deed vier vluchten per week vanuit Equador en Colombia met tonnen rozen. Maar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM en dochter Martinair hebben daar volgens bilaterale luchtvaartverdragen met de beide Zuid-Amerikaanse landen een monopolie op.

Eind 2011 heeft de toenmalige staatssecretaris van Milieu Joop Atsma daarom het verbod ingesteld. De Nederlandse staat vindt dat Lufthansa met de vluchten het voorrecht van KLM schendt.

Bezwaar

Vorig jaar al heeft Lufthansa bezwaar tegen dat besluit ingediend, maar dat is toen afgewezen. Daarom gaat de maatschappij nu in hoger beroep. Lufthansa vindt dat de overheid met het verbod KLM en Martinair tegen concurrentie wil beschermen.

Maar volgens Lufthansa geldt dat verdrag niet, omdat het niet om rechtstreekse vluchten ging. Daardoor zouden de vluchten onder een ander verdrag vallen. Dat is er een tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

De rechter doet over minstens 6 weken uitspraak. Als Lufthansa ongelijk krijgt, is er nog een beroep mogelijk bij de Raad van State.