Een voormalige partner van accountantskantoor KPMG in de Verenigde Staten heeft dinsdag erkend informatie over cliënten te hebben gelekt. 

In ruil voor cash, een Rolex-horloge en juwelen, speelde de 50-jarige Scott London jarenlang koersgevoelige informatie over onder meer Herbalife door aan juwelier Bryan Shaw.

London moet vrijdag in de rechtszaal verschijnen in de zaak, waarvoor een maximum gevangenisstraf staat van twintig jaar.

Toezichthouder SEC schat dat Shaw in totaal een miljoen euro heeft verdiend door op basis van deze voorkennis in aandelen te handelen. Minimaal vijftigduizend euro zou hij hebben doorgesluisd naar zijn vriend London, onder meer in de vorm van zakken met cash en een Rolex van twaalfduizend euro. Ook kreeg London juwelen voor zijn vrouw.

Herbalife

London werd in april al ontslagen door KPMG. Hij controleerde onder meer de boeken van het beursgenoteerde afslankmiddelenbedrijf Herbalife.

Dat nieuws kwam op een gevoelig moment, omdat Herbalife op dat moment onder vuur lag van hedgefondsmanager Bill Ackman, die het bedrijf beschuldigde van het verstrekken van foute informatie aan aandeelhouders.

London was bij KPMG verantwoordelijk voor een team van meer dan vijfhonderd mensen, dat de boeken van bedrijven controleerde. Hij was persoonlijk betrokken bij het controleren van boeken van grote bedrijven.

Schade

Volgens aanklager Andre Birotte Jr heeft het gedrag van London schade toegebracht aan het vertrouwen dat mensen hebben in de markt. Door met voorkennis te handelen, verdwijnt het gelijke speelveld dat zou moeten heersen op de vrije markt.

Juwelier Shaw erkende schuld in een aanklacht van samenzwering. De rechter doet waarschijnlijk in september uitspraak in zijn zaak, waar maximaal vijf jaar cel voor staat.