De financiële afdeling van een bedrijf moet vaker meebeslissen over strategische keuzes. Dat vindt 62 procent van de bedrijven, zo blijkt maandag uit een onderzoek in opdracht van arbeidsbemiddelaar Robert Half.

"We zien dat een groot deel van de CEO’s en CFO’s behoefte heeft aan een financiële ‘rechterhand’ die hen en andere afdelingen binnen het bedrijf advies geeft over strategische beslissingen. Zeker in deze periode waarin veel bedrijven last hebben van economische onzekerheid", legt directeur Stephan Renken uit.

Juist die onzekerheid zorgt ervoor dat ondernemers het belangrijker vinden dat hun financiële afdelingen meedenken over de toekomst van het bedrijf. De helft van alle respondenten geeft dat aan. 

Toch blijkt dat op dit moment maar in 19 procent van de gevallen de financiële afdeling al zo’n rol speelt. Daarmee loopt Nederland in vergelijking met de andere onderzochte landen zeker niet voorop.

Het is volgens veel CFO’s moeilijk om geschikte financiële medewerkers te vinden die deze nieuwe rol kunnen vervullen. Van hen wordt verwacht dat ze niet alleen maar handig zijn met cijfertjes.

Inzichtelijk maken

"Juist het inzichtelijk kunnen maken van financiële informatie voor collega’s zonder financiële achtergrond en het inschatten van de mogelijke commerciële waarde voor het bedrijf worden belangrijk", zegt het bemiddelingsbureau. 

Ook moeten ze tegenwicht kunnen bieden als het management op het punt staat een te riskante beslissing te nemen. Bijna 30 procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan dat financiële afdelingen leiderschap moeten tonen en initiatief moeten nemen.

"In deze baan moet je niet aardig gevonden willen worden. Financiële partners moeten de juiste input geven en zaken ter discussie stellen, niet alleen 'ja' zeggen en doen wat gewenst is', zegt topman Frank Plaschke van adviesbureau BCG. Hij is een van de ondervraagde ondernemers in het onderzoek. 

Lastig

Zo’n 40 procent van de ondervraagde directeuren vindt het lastig om werknemers te vinden die aan het nieuwe functieprofiel voldoen. Ook het bijscholen van het huidige personeel is niet eenvoudig.

Bij het onderzoek zijn meer dan 1000 bedrijven uit vijf Europese landen betrokken. In Nederland zijn 200 financieel directeuren ondervraagd.