Het internationale bedrijfsleven loopt in Europa minder risico op politiek geweld en terroristische aanslagen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon die woensdag naar buiten kwam.

De verbeterde situatie in Europa is vooral te danken aan afnemende civiele onlusten. Onrust als gevolg van de economische crisis zorgde vorig jaar nog voor een toegenomen risico in veel Europese landen.

Economische problemen in Zuid-Europese landen leiden nog wel tot een kans op onrust en terrorisme. Ook in veel Oost-Europese landen zorgen bezuinigingen voor de mogelijkheid van rellen, aldus Aon.

Geen jaren '80

''We hebben ondanks de grote bezuinigingen nog geen taferelen uit de jaren '80 gezien, toen er sprake was van stakingen, rellen en bezettingen van bedrijven. Het had veel erger kunnen zijn'', stelde veiligheidsspecialist Marco Zannoni van Aon in een toelichting.

In Nederland is het risico voor het bedrijfsleven echter toegenomen, door zorgen over terugkerende moslimextremisten uit Syrië. ''Zij komen gehersenspoeld terug en willen mogelijk aanslagen in Nederland plegen'', zei Zannoni.

Burgeroorlogen

De meest onveilige landen voor het internationale bedrijfsleven liggen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vooral de burgeroorlogen in Libië en Syrië hebben geleid tot verhoogde risico's op geweld in deze regio. Ook leiden frustraties over het trage tempo van hervormingen in de regio tot onrust.

In Noord-Amerika blijft het risiconiveau laag. Wel blijft de dreiging van terreur bestaan, zoals de bomaanslagen in Boston aantoonden. Australië en Nieuw-Zeeland staan bij de meest stabiele westerse landen. In beide landen is het risico op terrorisme of politiek geweld evenals vorig jaar verwaarloosbaar, aldus Aon.