De Europese Commissie zou China formeel gaan waarschuwen dat het klaar is om Huawei en ZTE sancties op te leggen. De Chinese telecombedrijven zouden illegaal subsidies ontvangen.

Dat vertellen bronnen aan persbureau Reuters. Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht zou de nieuwe president van China, Xi Jinping, morgen een waarschuwingsbrief willen sturen. Daarmee zou Brussel duidelijk willen maken dat het serieus is over ongeoorloofde staatssteun.

Er gaan al langer geruchten dat de twee Chinese telecombedrijven staatssteun ontvangen, daar was echter nooit bewijs voor. Volgens Reuters melden functionarissen dat de EU nu wel bewijs van Chinese subsidies heeft.

Dumpen

"We willen China waarschuwen dat als zij hun praktijken niet veranderen, er gevolgen kunnen zijn", aldus een van de betrokkenen. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zou geheel achter het voornemen van handelscommissaris De Gucht staan.

De EU zou met de waarschuwing aan willen geven harder te gaan optreden tegen wat het 'dumpen' van China noemt. Door Chinese subsidie zouden bedrijven uit dat land producten voor extreem lage prijzen kunnen dumpen op de Europese markt.

Toenemende afhankelijkheid

De Commissie wil China ook sancties opleggen op miljarden aan zonnepanelen die vanuit dat land de EU binnenkomen, volgens EU-functionarissen.

Toenemende afhankelijkheid van technologie die door de Chinese overheid gesponsord wordt, brengt volgens de Commissie veiligheidsrisico's met zich mee. Bedrijven van ziektezorg tot watervoorzieningen zouden steeds afhankelijker worden van draadloze technologie uit China.

Een Brusselse Huawei-woordvoerder wilde niet reageren, maar stelde wel dat het bedrijf ontkent oneerlijke subsidies op te strijken.

Ook de VS en Canada zijn bezorgd over de relatie tussen de Huawei en ZTE en de Chinese overheid.