Ongeveer 650.000 civiele werknemers van het Pentagon worden dit jaar 11 dagen verplicht met onbetaald verlof gestuurd. 

Dat is het gevolg van de bezuinigingen die aan het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn opgelegd in het kader van de zogenoemde 'sequestration'.

Minister Chuck Hagel van Defensie zal de maatregel later op dinsdag aankondigen, zo meldden bronnen bij het ministerie.

Eerder werd gedacht aan een verlof van 14 dagen, terwijl er ooit zelfs plannen waren voor 22 dagen verlof. Dat zou nu naar beneden zijn bijgesteld. Het Pentagon heeft, in tegenstelling tot veel andere overheidsinstellingen, de mogelijkheid om de bezuinigingen tot op zekere hoogte zelf in te vullen.

Schrappen

In totaal moet het ministerie circa 37 miljard dollar schrappen in het begrotingsjaar dat loopt tot 30 september. Met de verloven, die niet het militaire personeel zouden raken, zou een bezuiniging van 2,5 miljard dollar kunnen worden gerealiseerd. Er werken in totaal zo'n 800.000 man burgerpersoneel bij het Pentagon.

Met 'sequestration' worden de automatische bezuinigingen aangeduid die vanaf maart zijn ingetreden, omdat de Republikeinen en de Democraten het niet eens kunnen worden over maatregelen waarmee het begrotingstekort kan worden verkleind.