Research In Motion komt met een goedkopere BlackBerry-smartphone.

Dat heeft bestuursvoorzitter Thorsten Heins dinsdag tijdens een conferentie aangekondigdEerder deze maand waren er al geruchten over het goedkopere toestel.

Het is het derde toestel dat zal draaien met het nieuwste BlackBerry-besturingssysteem. De goedkopere variant is bedoeld voor verkoop in landen met opkomende economieën.

De telefoon zou ook ook in 'bepaalde markten' in Europa uitgebracht worden. Het is niet duidelijk of Nederland daarbij hoort. Ook zijn er nog geen prijzen bekend

BBM 

Verder maakte Heins bekend dat Blackberry's gratis berichtendienst BBM vanaf de zomer ook te gebruiken is op de besturingssystemen iOS en Android. In eerste instantie is alleen tekstchat beschikbaar.

Blackberry wil van Messenger, ook wel bekend als BBM, een volwaardige chat-app op meerdere platformen maken. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met populaire diensten als Whatsapp.

De app komt deze zomer beschikbaar voor apparaten met iOS 6 en hoger en Android 4.0 en hoger. Gebruikers kunnen in de eerste versie standaard tekstgesprekjes voeren. In latere versies van de app wordt ook bellen en het voeren van videochats mogelijk.

Dominante marktpositie

Tussen 1999 en 2007 had BlackBerry een dominante marktpositie op de smartphonemarkt. Maar het bedrijf is inmiddels onder meer door Apple voorbij gestreefd. 

RIM heeft moeite met het moderniseren van het eigen besturingssysteem. De updates zijn een aantal keren uitgesteld.