De industriële productie in de eurozone is in maart met 1 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.

Dat meldde het Europese statistiekbueau Eurostat dinsdag.

De toename is sterker dan verwacht. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een stijging van 0,5 procent. De productiegroei in februari is herzien van 0,4 naar 0,3 procent op maandbasis.

Nederland behoorde in maart tot de landen waar de productie het sterkst toenam, met 4,5 procent op maandbasis. Die stijging was vrijwel volledig toe te schrijven aan het koude weer, dat zorgde voor een fors hogere productie van gas en energie.

Dode mus

Een woordvoerder van het CBS noemt het hoge groeicijfer dan ook een 'dode mus'. "Het is natuurlijk wel goed voor de economische groei, maar het zegt niets over de economische conjunctuur." Het gasveld in het Groningse Slochteren is een van de grootste velden in Europa, waardoor de Nederlandse industrie relatief veel profiteert van kou. 

Het CBS hanteert zelf een definitie voor de industriële groei waarbij de winning van delfstoffen niet wordt meegerekend. Volgens die definitie kromp de industrie in maart met 5,3 procent. De productie is daarmee op het laagste niveau in drie jaar tijd uitgekomen.