Amazon heeft het Nederlandse bedrijf Liquavista overgenomen van Samsung. Liquavista maakt een nieuw type e-ink touchscreens.

Amazon heeft de overname tegenover The Digital Reader bevestigd. Het bedrijf deed dit nadat er eerder vandaag geruchten over de overname opdoken.

De website Ereaders.nl vroeg gegevens over Liquavista aan bij de Kamer van Koophandel. Daaruit bleek dat het bedrijf sinds 29 april van dit jaar niet meer in handen is van Samsung, dat Liquavista in 2011 overnam.

Tegenvallende resultaten

In plaats daarvan stond 'Haverl LLC' als aandeelhouder in de KvK-gegevens. Het onbekende bedrijf blijkt een soort dochteronderneming van Amazon om dergelijke overnames en tests in het geheim te kunnen doen.

Welk bedrag er met de overname gemoeid is, is niet duidelijk. In maart gingen er al geruchten over een overname, toen zou het om een bedrag van minder dan 100 miljoen dollar gaan. Tegenvallende resultaten zouden voor Samsung reden voor de verkoop zijn.

Electrowetting

Het in Eindhoven gevestigde Liquavista is een afsplitsing van Philips. Het bedrijf maakt beeldschermen met de technologie electrowetting.

Die technologie maakt dunne, flexibele en energiezuinige schermen mogelijk. Electrowetting wordt gezien als opvolger van het huidige e-ink dat in e-readers gebruikt wordt. Voordeel van electrowetting is de veel snellere verversingssnelheid.

Dar moet de weergave van bewegend kleurenbeeld op toekomstige e-readers mogelijk maken. Verwacht wordt dat Amazon de technologie in zijn Kindle e-readers gaat gebruiken.