Eurocommissaris Siim Kallas kan dinsdag heel veel telefoontjes verwachten. FNV Bondgenoten heeft vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om de Estse commissaris verantwoordelijk voor transport massaal op te bellen uit protest tegen de verdere liberalisering van de transportmarkt.

De voorzitter van de vakcentrales FNV en CNV, Ton Heerts en Jaap Smit, trappen de actie om 09.00 uur af. Een hele stoet chauffeurs vertrekt vervolgens vanuit Amersfoort naar onder meer Papendrecht en Zoetermeer. In die laatste plaats is verladersorganisatie EVO gevestigd, die juist voor een vrij transportverkeer is.

Kallas werkt momenteel aan een voorstel om de nationale transportmarkten binnen de Europese Unie verder vrij te stellen voor buitenlandse spelers. Nu mogen chauffeurs van buitenlandse bedrijven per week niet meer dan drie binnenlandse ritten in een ander land (cabotage) maken.

Volgens de Europese Commissie levert een verdere openstelling een efficiëntere transportmarkt op. De vakbonden vrezen echter dat binnenlandse chauffeurs worden verdrongen door goedkopere buitenlandse chauffeurs.

Europese markt

EVO stelt in een reactie "dat binnen één interne Europese markt bedrijven vervoerders uit andere lidstaten moeten kunnen inschakelen"

De organisatie wijst erop dat chauffeurs na het drie keer afleveren van hun goederen, met een lege vrachtauto terug moeten rijden. "Dit leegrijden is slecht voor het milieu en leidt tot extra kosten", aldus EVO.

Het beperken van cabotage noemt de organisatie strijdig met het fundament van de Europese Unie, oftewel de vrijheid van diensten. "Het beroepsgoederenvervoer is op dit moment uitgesloten in de dienstenrichtlijn. Er is geen enkele sector die zo internationaal is ingesteld als het beroepsgoederenvervoer."

Wat EVO betreft wordt het aanbieden van vervoersdiensten in de hele Europese Unie zo snel mogelijk geliberaliseerd. "Vervoerders moeten vrij en onbeperkt hun ritten kunnen uitvoeren."