De Franse regering overweegt een nieuwe belasting in te voeren op tablets en smartphones. De inkomsten hieruit zouden worden gebruikt om culturele producten en projecten te financieren.

Dat meldt persbureau Reuters maandag. 

Het voorstel voor de nieuwe belasting komt van voormalig Canal Plus-directeur Pierre Lescure. Hij had van de socialistische Franse regering de opdracht gekregen om nieuwe manieren te vinden om cultuur te financieren, nu het land worstelt met verslechterde economische omstandigheden.  

Rapport

In het rapport dat Lescure naar aanleiding van zijn onderzoek heeft opgesteld, valt te lezen dat belasting op smartphones en tablets kan helpen om culturele projecten te bekostigen, omdat consumenten meer geld uitgeven aan hardware dan aan content. Het rapport verwijst daarbij met name naar Apple's iPad en iPhone, en naar Google's Android-producten. 

De voorgestelde belasting zou vergelijkbaar zijn met de tarieven die nu al betaald worden door Franse televisiekijkers, tv- en radiostations, en internetproviders. Met dat geld worden kunst, bioscopen en muziek in Frankrijk gefinancierd. Google en Apple hoeven deze belasting vooralsnog niet te betalen.

Cultuurtaks

President Francois Hollande wil dat de wetten voor het einde van de zomer worden aangepast op basis van Lescures bevindingen, stelt Reuters maandag. Naar verwachting wordt de nieuwe 'cultuurtaks' opgenomen in een nieuwe wet die in november wordt voorgelegd aan het parlement, aldus de Franse minister van Cultuur, Aurelie Filipetti.

Volgens Filipetti zal de belasting 'minimaal' zijn en breed worden uitgespreid. Toch zou de nieuwe belasting de spanningen tussen de Franse regering en technologiereuzen kunnen vergroten. 

Frankrijk heeft het in het verleden al aan de stok gehad met Google, omdat de zoekgigant weigerde kranten te betalen voor het plaatsen van links naar artikelen. De zaak werd in januari afgedaan met een schikkingsvoorstel van Google om 60 miljoen euro in een fonds voor nieuwsproductie te stoppen.