Verzekeraar Univé heeft haar eerste jaar als zelfstandige organisatie afgesloten met een winst van 45 miljoen euro. Dat meldde de coöperatieve vereniging maandag.

Vooral het onderdeel Univé Schade liet een sterke resultaatsverbetering zien met een nettowinst van 19 miljoen euro. In 2011 werd hierop nog 3 miljoen euro verlies geboekt. De winst is voornamelijk te danken aan goede beleggingsresultaten.

Univé maakte de voorgaande 5 jaar deel uit van de verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT), maar staat sinds 1 januari 2012 weer op eigen benen. Over 2011 boekte wat nu Univé is nog 20 miljoen euro verlies.

Bestuurder Conrad Rombout spreekt van een 'uitstekend resultaat'. Wel wijst hij erop dat het technisch resultaat van Univé Schade afgelopen jaar nog wel negatief was.

Ingrijpende maatregelen

''Het te hoge kostenniveau en de verouderde IT vragen om ingrijpende maatregelen.''

De winst van Univé wordt toegevoegd aan de reserves van het bedrijf. ''Daarmee kunnen we onze systemen ontwikkelen, opdat we de klant nu en in de toekomst goed kunnen blijven bedienen, ook via internet. Daarnaast blijven ook de winkels bestaan'', aldus Rombout.

Bij Univé zijn ongeveer 1,3 miljoen verzekerden aangesloten, met gezamenlijk 3,7 miljoen verzekeringen.