Er dreigt een nieuwe reorganisatiegolf bij het noodlijdende elektronicaconcern Sharp. Het Japanse bedrijf zou van plan zijn nog eens 5000 werknemers te ontslaan.

Dat meldt de Japanse krant The Asahi Simbun vrijdag. Volgens maakt de voorgenomen ontslagronde deel uit van een nieuw herstructureringsplan voor de komende drie jaar. 

Dit plan zou op 14 mei door Sharp uit de doeken worden gedaan, maar is voortijdig in handen gevallen van de Japanse krant.

De ontslagen zouden voornamelijk plaatsvinden op het hoofdkantoor van Sharp in het Japanse Osaka. Het aantal werknemers aldaar zou in de komende drie jaar worden gehalveerd. Sharp zou vooral flink willen snijden in het aantal managementfuncties.

Rode cijfers

Het nieuwe herstructureringsplan moet Sharp weer in de zwarte cijfers helpen. Het bedrijf hoopt in 2015 weer winst te maken. Over het boekjaar 2011 behaalde het elektronicaconcern een recordverlies van omgerekend bijna 4 miljard euro. 

Naar verwachting zal het bedrijf volgende week opnieuw rode cijfers presenteren over het afgelopen boekjaar. Volgens The Asahi Simbun zal ook dit verlies tegen de 4 miljard euro bedragen.

Samsung

Sharp verkeert al enkele jaren in zwaar weer. In maart werd bekend dat Samsung met een kapitaalinjectie van omgerekend 85,6 miljoen euro een aandeel van 3,08 procent had genomen in het verlieslijdende Sharp. 

In november vorig jaar kreeg de Japanse fabrikant van televisies, lcd-schermen, stereo's en keukenapparatuur de junkstatus toegekend door kredietbeoordelaar Fitch.

Lastig klimaat

Het lastige economische klimaat dwong Sharp al eerder om werknemers te ontslaan. In augustus vorig jaar besloot het bedrijf 5000 banen te schrappen. Dit was de eerste sanering voor Sharp in 62 jaar. 

Sharp heeft wereldwijd zo'n 51 duizend mensen in dienst. Of er ook ontslagen zullen vallen bij het Nederlandse kantoor van Sharp in Houten, is nog niet bekend.