Dubieuze vastgoedpartijen krijgen weer voet aan de grond op de Wallen in Amsterdam.

Volgens NRC Handelsblad heeft de gemeente onvoldoende geld om de invloed deze partijen terug te dringen.

Sinds 2007 poogt Amsterdam de invloed van zwart geld terug te dringen door het opkopen van panden die in handen van dubieuze eigenaren dreigen te vallen.

Project 1012

Het zogenoemde "Project 1012", naar de postcode van het gebied, vloeit voort uit onderzoek van de enquêtecommissie-Van Traa, die in 1996 concludeerde dat criminelen met hun vastgoed de macht hadden op de Amsterdamse Wallen. Het gebied wordt gedomineerd door raambordelen en sekswinkels.

Het aankopen van dubieuze panden door de gemeente is de laatste tijd gestagneerd.  NV Stadsgoed, een van de opkopende partijen voor de gemeente, zegt in de krant dat het geld op is.

Leningen

In de afgelopen jaren heeft het bedrijf slechts één appartementsrecht verworven. Bovendien eisen banken hoge garanties en meer eigen vermogen voor een lening. "Nu wij niet meer kunnen aankopen, zien we de foute partijen weer terugkomen op de Wallen", zegt de directeur van NV Stadsgoed.

Ook stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren uit haar vrees over het feit dat er meerdere “foute eigenaren” terug komen. Alleen al in het Sint Annenkwartier, een deel van de Wallen, zouden er in het afgelopen jaar drie zijn teruggekeerd.