De inflatie in Duitsland is afgelopen maand verder gedaald. Dat maakte het Duitse statistiekbureau maandag bekend op basis van eerste gegevens uit zes deelstaten.

De inflatie kwam in april uit op 1,2 procent, tegen 1,4 procent in maart. De geldontwaarding staat nu op het laagste punt sinds september 2010.

Volgens de Europese meetmethode kwam de inflatie uit op 1,1 procent. Daarmee ligt de gemiddelde stijging van het prijspeil in Europa's grootste economie ruimschoots onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde niveau van ongeveer 2 procent.

Een halfjaar geleden stond de inflatie in Duitsland nog op twee procent. De inflatiedaling in april komt met name doordat pakketreizen goedkoper zijn geworden. Voedsel werd in Duitsland juist flink duurder, met een stijging van 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

ECB

De lage inflatie in Duitsland en grote delen van de rest van de eurozone biedt de ECB ruimte om de rente verder te verlagen, in een poging de kwakkelende economie vooruit te helpen.

Veel economen rekenen er daarom op dat de ECB dit op korte termijn zal doen, mogelijk donderdag al bij het eerstvolgende maandelijkse rentebesluit. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone staat sinds juli vorig jaar op het historisch lage peil van 0,75 procent.