De overslag in de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal uitgekomen op 109 miljoen ton, een daling met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat maakte Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekend. ''Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 misten we een schrikkeldag, oftewel 1 procent overslag", aldus president-directeur Hans Smits in een toelichting.

"Daar staat tegenover dat we sinds 1 januari de overslag van de haven van Dordrecht meetellen en dat leverde 0,5 procent op. Al met al bleef de overslag in de eerste 3 maanden ongeveer gelijk. Voor heel 2013 rekenen we op een bescheiden groei."

De totale overslag in Europa's grootste haven werd negatief beïnvloed doordat er onder andere minder agribulk (min 11 procent), ruwe olie (min 7 procent), kolen (min 2 procent) en containers (min 1 procent) werden aan- en afgevoerd. Daar staat een groei van de overslag in goederen als ijzererts en schroot (plus 10 procent) en minerale olieproducten (plus 3 procent) tegenover.

Lege containers

De overslag van containers kwam uit op 30 miljoen ton. De Rotterdamse haven verwerkte in het eerste kwartaal aanmerkelijk meer lege containers, als gevolg van de tegenvallende economische ontwikkeling in Europa.

Rotterdam moet het de komende decennia juist hebben van de groei van de containersector. De verwachting is dat de containeroverslag in 2030 42 procent van de totale goederenoverslag uitmaakt.

In 2012 groeide de Rotterdamse haven met 1,7 procent naar een recordoverslag van 442 miljoen ton. Smits sprak eerder de verwachting uit dat de overslag dit jaar met circa 2 procent groeit. Hij ziet vooralsnog geen reden om deze prognose bij te stellen.