Kantoormedewerkers van energiebedrijf Nuon zouden gevrijwaard blijven van de bezuinigingsrondes bij het Zweedse moederbedrijf Vattenfall, zo schreef een Zweedse krant donderdag. Maar volgens Vattenfall is hier niets van waar.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet citeerde donderdag topman Øystein Løseth over de afspraken die gemaakt werden tijdens de overname van Nuon in 2009. 

Staatsbedrijf Vattenfall beloofde dat het Nuon-hoofdkantoor en de regionale kantoren in Nederland de eerste 8 jaar ongemoeid worden gelaten.

In Zweden is al maanden veel ophef over de Nuon-aankoop van 10 miljard euro. Vattenfall, en daarmee de Zweedse belastingbetaler, maakte over de afgelopen 4 jaar miljarden euro's verlies op de deal. Daardoor moet het energieconcern nu flink besparen. Zo'n 2500 banen staan op de tocht.

Samenvoegen

Experts menen dat het samenvoegen van de verscheidene landelijke en regionale hoofdkantoren een logische stap zou zijn.

Een onafhankelijke stichting (Nuon Energy Public Assurance Foundation) waakt erover dat dit de komende jaren dus niet bij het Nederlandse Nuon gebeurt. ''Een logische afspraak om te laten zien dat we een verantwoord bedrijf zijn'', aldus Løseth donderdag in Svenska Dagbladet. 

De stichting zou een 'bindend advies' kunnen geven over eventuele Nederlandse ontslagen en het behoud van Nederlandse kantoren, zo valt te lezen op de website van Nuon.

Verantwoordelijk

Een woordvoerder van Vattenfall stelt donderdag echter tegen NUzakelijk dat Svenska Dagbladet  Løseth niet goed heeft geciteerd.

"Wij hebben destijds inderdaad aangegeven dat we als eigenaar ons voor langere tijd verantwoordelijk zullen gedragen tegenover Nuon. Dat is een heel normale gang van zaken bij grote overnames. Maar dat betekent niet dat als de marktomstandigheden ons daartoe dwingen, we in Nederland geen mensen kunnen ontslaan."

Vattenfall heeft plannen om in 2014 2500 medewerkers te ontslaan. In Duitsland verdwijnen 1500 banen, in Zweden 400 en in Nederland 500. In verschillende andere landen vallen tientallen ontslagen. "Dat hebben we in maart al aangekondigd", aldus de woordvoerder. "En de stichting kan dat niet tegenhouden."

"Het zijn niet de problemen bij Nuon die ons dwingen te bezuinigen, het zijn de slechte marktomstandigheden", zo voegt hij er aan toe.