Prins Willem-Alexander heeft donderdag in Amsterdam het startschot gegeven van de grootste editie van internetconferentieThe Next Web tot nu toe.

Het tweedaagse The Next Web is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van 's werelds belangrijkste internetbijeenkomsten. Presentator en medeoprichter van The Next Web Boris Veldhuijzen van Zanten verwelkomt dit jaar "2000 bezoekers, uit 48 landen - en 1 prins". 

Bent u niet veel te druk?", vraagt (video) Veldhuijzen van Zanten aan de aanstaande koning. "Ik heb binnenkort inderdaad een ander belangrijk evenement", verwijst de prins naar 30 april, "maar voor deze conferentie hebben we altijd tijd."

"Nederland wil voorop lopen op het gebied van kennis en innovatie. Ook in de web-economie willen we leidend zijn. Daarvoor ben ik deze conferentie erg dankbaar om dit te helpen aanjagen", aldus de prins.

"Bent u een prins 2.0?", wil Veldhuijzen van Zanten weten, "want u zit bijvoorbeeld nog niet op Twitter". "Dan weet jij niet onder welke pseudoniemen ik twitter", reageert de prins met een knipoog.

iOS of Android?

"Nog 1 belangrijke vraag waar het publiek erg naar uitkijkt", zegt de presentator. "iOS of Android?"

De prins 2.0 laat zich niet verleiden tot 'reclame', maar weet wel te melden dat zijn dochter op een van beide platforms net succesvol een werkstuk heeft ingeleverd op school. 

Hij krijgt daarna nog een rondleiding langs enkele van de tientallen startups, waaronder een 3d-printer, die zich op de beurs prestenteren.

16 van die startups strijden ondertussen in een 'Startup Rally' om de gunsten van het publiek, investeerders en de pers. 

Soundcloud

In een ander gedeelte van de conferentie geven de ceo en medeoprichter van muziekplatform Soundcloud, Alexander Ljung, en Niklas Adalberth van ecommerceplatform Klarna, hun visie op 'hypergroei' van startups in Europa.

Soundcloud viel woensdagavond al in de prijzen, toen eurocommissaris Neelie Kroes aan Ljung en medeoprichter Eric Wahlforss de prijs voor Europese techondernemer van het jaar uitreikte.

Ondanks dat Amsterdam zich twee dagen het epicentrum van de onlinewereld mag noemen, zijn Londen en Berlijn nog altijd de  'place to be', stelt Ljung. "De techscene is daar het meest ontwikkeld, en de rest van de wereld kijkt naar deze twee steden."

Hack Battle

Tijdens een 'Hack Battle', laten afgevaardigden van onder andere Spotify, LinkedIn, Nokia en Bol.com ontwikkelaars stoeien met hun software.

En net als tijdens een autobeurs nieuwe modellen het licht zien, worden er bij The Next Web een aantal nieuwe diensten gelanceerd. Bijvoorbeeld het Nederlandse Hubskip (vliegreizen), voedingsstartup Nutrino uit Israel, de financetool Sushi.io (Frankrijk) en de Noorse presentatiesoftware van Swipe.

Ontwerpmarktplaats 99Designs maakte donderdagochtend bekend dat er een Nederlandse vestiging komt van het succesvolle platform. Via 99designs worden ontwerpers gekoppeld aan kleine ondernemingen en startups.

De site keerde naar eigen zeggen tot nu toe 52 miljoen dollar (40 miljoen euro) uit aan ontwerpers die via de website ontwerpopdrachten winnen.