De oprichters van het online muziekplatform Soundcloud zijn woensdagavond in Amsterdam door eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gehuldigd als Europese tech-ondernemers van het jaar. 

De prijs (Europioneers), een nieuwe samenwerking tussen techsite The Next Web en de Europese Commissie, is bedoeld om Europa's "meest innovatie en invloedrijke" tech-ondernemers in de schijnwerpers te zetten als 'oscars' voor de Europese technologiescene.  

De twee mannen achter Soundcloud, Alexander Ljung and Eric Wahlforss, startten hun site in 2007 vanuit Berlijn. Begonnen als deelplatform voor musici is de site inmiddels uitgegroeid tot een enorme gemeenschap van muziekliefhebbers, met een geclaimd bereik van 180 miljoen gebruikers per maand. Elke minuut wordt er ongeveer 10 uur aan muziek naar het platform geüpload.  

De andere vier genomineerden waren de drie oprichters van de Zweedse online betaaldienst Klarna, de twee oprichters van het muziekplatform Soundcloud, de twee oprichters van Rovio (het bedrijf achter spelletjeshit Angry Birds, Michael Acton Smith van gamesbedrijf Mind Candy en Jens Begemann van Wooga, een social gamesbedrijf vergelijkbaar met Zynga.

SwiftKey

Kroes deelde ook een onderscheiding uit aan de beste jonge tech-ondernemer. Die eer viel te beurt aan de Brit Jon Reynolds, de bedenker van SwiftKey. Het programma dat typen op smartphones sneller maakt is sinds de start in 2008 uitgedijd tot een bedrijf met 100 mensen.

"We bevinden ons in een pittige economische crisis waar we ons uit moeten zien te innoveren", zei Kroes in een speech. De eurocommissaris zei dit jaar stappen te willen zetten om de startup-cultuur in Europa te bevorderen, met name op het gebied van accelerators, durfkapitaal en crowdfunding.

"Als mensen aan startups denken, denken ze vaak aan Amerika. Ik heb een Europese droom. Dat Europa een plek wordt waar ondernemers en vernieuwers starten en blijven - totdat ze wereldwijd groeien."

Dat alle goede ideeën uit Silicon Valley komen is een 'mythe', benadrukte Kroes. Ze verwees daarbij onder meer naar Startup Europe, een initiatief dat die droom moet helpen waarheid te worden.

Europioneers was tevens de officieuze kickoff van de tweedaagse conferentie The Next Web, die donderdag begint. Ruim 2000 internetondernemers komen uit de hele wereld naar Amsterdam om zaken te doen en te luisteren naar experts.