Voedsel is momenteel veiliger dan ooit. Dat stelde de topman van supermarktketen Ahold, Dick Boer, zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Wij zijn er zeker van dat voedsel nog nooit zo veilig is geweest", zei Boer in een reactie op de diverse zaken van voedselfraude, onder meer met paardenvlees, die recent aan het licht zijn gekomen.

"Fraude kan overal plaatsvinden. Die kunnen wij er niet uithalen, daar hebben we inspecties van bijvoorbeeld de Voedsel- en Warenautoriteit voor nodig. Maar als we kijken naar hoe het voedsel nu wordt geproduceeerd en hoe goed we dat proces kunnen traceren, dan blijkt dat voedsel veel veiliger is geworden."

Boer weerlegde de kritiek dat Ahold zich teveel richt op zo goedkoop mogelijke inkoopprijzen. "In onze versketen hebben we over het algemeen relaties met toeleveranciers die al 30, 40, 50 jaar voor ons produceren. Wij kopen niet hap-snap in op de markt", stelde de bestuursvoorzitter. "We proberen natuurlijk wel altijd onze efficiency te verbeteren."

Vertrouwen

De Ahold-topman hoopt verder dat het sociaal akkoord, dat vorige week tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet werd gesloten, kan zorgen voor meer vertrouwen in de economie.

Daarvoor is echter ook een langetermijnvisie nodig, benadrukte hij. "De minister-president moet de koers uitzetten. Dat doen we als bedrijf ook. We moeten ons afvragen wat belangrijk is voor Nederland, wat voor bronnen we hebben, waar we goed in zijn. Volgens Rutte is het moeilijker voor politici dan voor bedrijven om een visie uit te stippelen. Ik weet niet of ik het daarmee eens ben."

Boer gaf verder aan dat Ahold kijkt naar "een goed gebruik van ons vermogen". Volgens de topman is Ahold een gezond bedrijf met een duidelijke visie, ook op mogelijke aankopen.