Griekenland mag binnenkort rekenen op het volgende deel hulpleningen ter waarde van 10 miljard euro. 

De onderhandelingen tussen de Grieken en hun internationale geldschieters zijn zo goed als afgerond, zo meldde de Duitse krant Die Welt zondag.

Volgens ingewijden hebben de toezichthouders van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hun evaluatie van de economische vorderingen van Griekenland zo goed als klaar.

De gesprekken met Griekenland worden naar verwachting begin deze week afgerond. De eurolanden en het IMF zullen vervolgens volgende maand beslissen of de nieuwe leningen daadwerkelijk worden verstrekt.

Griekenland ontving de afgelopen jaren al voor zo'n 200 miljard euro aan noodleningen van Europa en het IMF. In ruil daarvoor moet het land zijn economie hervormen, belastingen verhogen en drastische bezuinigingen doorvoeren.

De leningen worden in delen uitgekeerd, waarbij Griekenland elke keer moet bewijzen dat het hervormingsprogramma nog op koers ligt. Bij de vorige tranches van de noodleningen kostte dit bijzonder veel moeite, waardoor de spanningen in de eurozone keer op keer hoog opliepen.

Alles over de schuldencrisis