Het mkb wil hard zijn voor debiteuren, maar ook de klant te vriend houden. Incassoplatform Payt wil bedrijven zelf de touwtjes in handen geven, de geïnde incassokosten zijn bovendien voor de ondernemer.

Een ‘normaal’ incassokantoor werkt volgens het principe ‘no cure no pay’, de vaak torenhoge incassokosten zijn bij inning van een vordering echter wel voor het incassokantoor.

Payt int geen incassokosten, maar vraagt een vast bedrag per gestart incassotraject. In ruil daarvoor manen ze een debiteur aan via een door de ondernemer gekozen weg. Per brief sms of telefoon.

Niet transparant

“Ondernemers klagen vaak over de niet transparante werkwijze van incassobureaus”, zegt Payt oprichter Sander Kamstra. “Ze raken de grip op hun klanten kwijt.”

De ondernemer moet bij Payt zijn factuur uploaden en kan vervolgens de communicatie inzien en desgewenst stopzetten.

Communicatie

De betaling van de vordering, de eventuele betalingsregeling en de incassokosten worden direct door de ondernemer geregeld. Payt verzorgt slechts het communicatieplatform en de communicatiemiddelen.

Payt wordt dus ook betaald als de vordering niet wordt voldaan tijdens het incassotraject. Maar wordt het bedrag  inclusief de incassokosten wel voldaan, dan strijkt de ondernemer alles op. 

Geen effect

Heeft het incassotraject geen effect, dan volgt de stap naar de rechter. “Voor het juridische gedeelte van de invordering zijn wij een samenwerking aangegaan met gerechtsdeurwaarderskantoor GGN”, zegt Kamstra.

Hier zijn weer nieuwe kosten aan verbonden. “De ondernemer bepaalt zelf of er gerechtelijke stappen worden gezet om de vordering betaald te krijgen.”

Pilot

Payt lanceert maandag officieel na een pilot van een half jaar. “We hebben 1400 mkb-klanten binnengehaald”, zegt Kamstra. Op dit moment gaat 25 procent van de bedrijven failliet vanwege wanbetalers.” 

Het doel is om over drie jaar een miljoen incassozaken te verwerken met het nieuwe incassoplatform. Maar een concept als Payt is concurrentiegevoelig.