EU akkoord met overname door FrieslandCampina

De Europese Commissie heeft de overname van kaasgroothandelaar Zijerveld & Veldhuyzen door zuivelcoöperatie FrieslandCampina onder voorwaarden goedgekeurd.

Dat maakte de commissie vrijdag bekend. FrieslandCampina kondigde de overname in januari aan.

De commissie stelt echter wel dat FrieslandCampina een aantal toezeggingen moet uitvoeren om te voorkomen dat de concurrentie op de Nederlandse markt voor halfharde geitenkaas te veel wordt beperkt.

Volgens de commissie zouden in de oorspronkelijke transactie de twee leidende producenten en aanbieders van halfharde geitenkaas fuseren. De over te nemen bedrijven hebben namelijk een exclusieve leveringsovereenkomst met Amalthea, na FrieslandCampina de grootste producent van halfharde geitenkaas in Nederland.

FrieslandCampina heeft daarom toegezegd die overeenkomst met Amalthea aan te passen zodat concurrenten toegang krijgen tot een belangrijk deel van de door het bedrijf gemaakte geitenkaas.

Ook zal FrieslandCampina de productie van halfharde geitenkaas niet langer aan Amalthea uitbesteden, zodat productiecapaciteit vrijkomt voor andere partijen. Daarnaast zal de zuivelproducent rauwe geitenmelk beschikbaar maken voor derden om halfharde geitenkaas te kunnen maken.

Lees meer over:
Tip de redactie