In de bouw is niet iedereen laaiend enthousiast over het door de sociale partners en het kabinet gesloten sociaal akkoord. Dat liet Aannemersfederatie Nederland vrijdag weten.

De brancheorganisatie is onder meer niet blij met de invoering van de zogeheten transitievergoeding in het ontslagrecht. In het akkoord staat dat mensen die ontslagen worden voortaan een vergoeding kunnen krijgen, omgeschoold zullen worden en door werkgevers begeleid gaan worden naar een andere baan.

''Op zich is het vereenvoudigen van ontslagprocedures toe te juichen. In de bouw worden de meeste arbeidsovereenkomsten echter beëindigd zonder financiële vergoeding. De transitievergoedingen leiden voor aannemers dus alleen maar tot extra kosten'', legt een woordvoerster uit.

Bouwend Nederland sluit zich bij deze kritiek aan. ''Onze grondtoon is positief, maar we zijn er minder tevreden over dat de WW duurder wordt'', aldus de bouworganisatie.

Risicoperiode

De Aannemersfederatie vindt het ook onacceptabel dat bij de nieuwe calamiteitenregeling voor de WW is gekozen voor een eigen risicoperiode van 3 weken. De aannemers zouden liever een week minder loon doorbetalen als er bijvoorbeeld door vorst niet doorgewerkt kan worden.

Het enige lichtpunt van het akkoord is eigenlijk de hoop op herstel van het consumentenvertrouwen, stelt de zegsvrouw van de federatie.

In de branche is men echter bang dat het kabinet de gemaakte afspraken bij de begroting voor 2014 in september weer omver schoffelt.

Vijf vragen beantwoord over het sociaal akkoord

Hoofdpunten uit het akkoord