De broers Jos (60) en Joop (52) G. zijn vrijdag veroordeeld omdat zij belastingfraude pleegden met een nep-miljoeneninvestering in een vakantieresort in Montenegro.

Zo wisten ze een hoge belastingaanslag te voorkomen. De rechtbank in Breda veroordeelde de twee tot respectievelijk 2,5 en 2 jaar cel. Een accountant uit Breda die voor hen werkte, kreeg 240 uur werkstraf opgelegd en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechtbank in Breda vindt bewezen dat de broers circa 10 jaar geleden een onjuiste belastingaangifte hebben gedaan. Die was dus gebaseerd op een miljoeneninvestering in een project dat er nooit kwam. Die zogenaamde investering was bedoeld om uitstel van belastingbetaling te krijgen.

koopovereenkomst

Een vennootschap waarbij de broers betrokken waren, ondertekende in 2001 een koopovereenkomst voor het vakantieresort. Daarin stond dat ze bereid waren miljoenen te investeren in het vastgoed, als dat eenmaal was gebouwd. Maar er werd nooit een steen op de andere gestapeld. Het project bleef steken in de planfase.

Met die overeenkomst wist de vennootschap uitstel van belastingbetaling te krijgen. Omdat de rechtspersoon later failliet ging, kwam van uitstel afstel. Volgens de rechtbank is het nadeel voor de fiscus niet precies vast te stellen.

OM

Het Openbaar Ministerie denkt dat de Belastingdienst 18 miljoen euro is misgelopen. De eis van de officier van justitie tegen de jongste broer was 4 jaar cel, 5 jaar cel tegen de oudste en 4 jaar tegen de accountant.

De naam van Jos G. prijkte ooit op de Quote 500, een lijst met de vijfhonderd rijkste Nederlanders uitgegeven door het zakenblad Quote. Ook is hij bekend van de feesten op zijn landgoed Kooilust, waar altijd veel bekende Nederlanders aanwezig waren.