Asperges flink duurder

Het Nederlandse aspergeseizoen is deze week officieel van start gegaan, maar door het extreem koude weer steken de stengels nog nauwelijks hun kopje boven de grond uit.

Dat drijft de prijzen van de asperges die wel beschikbaar zijn flink op.

We hebben nu klokprijzen van 14 à 15 euro per kilo, door het lagere aanbod. Dat is redelijk hoog'', vertelt Sjraar Hulsman van The Greenery, een onderneming die in handen is van een coöperatie van telers van groente, fruit en paddenstoelen. Vorig jaar rond deze tijd lagen de klokprijzen, de prijs die de boer op de veiling binnenhaalt, rond de 8 à 10 euro.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen loopt normaal gesproken van begin april tot eind juni. Gemiddeld wordt er zo'n 15 miljoen kilo asperges geproduceerd in Nederland. ''Maar de kans is groot dat ze dat dit jaar niet gaan halen. Het seizoen heeft zo'n 3 weken vertraging opgelopen'', aldus Hulsman.

Jan Roefs van LTO Nederland denkt dat de aspergeprijzen binnenkort wel wat zullen zakken door de verwachting dat de temperaturen vanaf zondag flink omhoog gaan. ''Dan groeit het allemaal als een speer en dan komt alles in één keer op de markt. Als het aanbod hoger is, dalen de prijzen'', vertelt Roefs.

Witte Goud

Overigens is het 'witte goud' al wel volop verkrijgbaar in de supermarkten. Maar het gaat dan meestal wel om asperges uit Griekenland. Bij Albert Heijn kost een kilootje Griekse witte asperges 9,98 euro. Wie niet zelf wil schillen heeft ze voor 16,23 euro.

''Pas in juni hebben we asperges uit Nederland. We halen ze nu uit Griekenland omdat we een consistente hoge kwaliteit willen'', zegt een woordvoerster van het supermarktconcern.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie