Topambtenaar Rinke Zonneveld van Economische Zaken is amper bekend bij het grote publiek, maar hij staat wel voor de uitdaging om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. "We zijn bijna helemaal af van subsidies."

"We proberen de juiste ondernemer met de juiste geldschieter te matchen", vertelt Zonneveld tijdens de Week van de Ondernemer aan NUzakelijk. "Zo'n match kan een lichtpuntje zijn in een tijd waarin het moeilijk is om bankkrediet te vinden."

Banken

De banken zijn nu nog voor ongeveer 80 procent van de ondernemersfinanciering in het MKB verantwoordelijk. "De banken financieren minder. Ongeveer 50 procent van het kleinbedrijf krijgt niet het krediet dat ze zoeken", aldus Zonneveld.

De ambtenaar hoopt ondernemers daarom te faciliteren in alternatieven. "Ondernemers moeten nu heel veel doen voor hun geld", zegt Zonneveld. "Daarom moeten ze heel goed nadenken over hun financieringsvraag."

Alternatieven

Er zijn voldoende andere mogelijkheden naast bancair krediet, zoals factoring, crowdfunding, venture capital of microkrediet. "Niet elke vorm is voor iedereen geschikt", zegt  Zonneveld. " Wil je geld? Kom dan goed beslagen ten ijs. Heb je cijfers op orde, weet wat je ideale financieringsmix is en heb je plan scherp."

Daarnaast wil de overheid het verschaffen van bankkrediet stimuleren met borgstellingen. "We staan voor ongeveer de helft van de lening garant, mocht je als ondernemer in het nauw komen." Zo heeft de overheid voor 3 miljard euro aan garanties uitstaan, goed voor zo'n 7,5 miljard euro aan bankleningen.

Garanties

Volgens Zonneveld zijn dergelijke garanties niet nieuw, maar hebben ze door de huidige economische crisis een extra impuls gekregen. "Zo is de GO (Garantie Ondernemersfinanciering) permanent geworden", aldus Zonneveld.

Hij vindt het belangrijk dat ondernemers hun weg weten te vinden naar dit soort overheidsregelingen. Veel leningen en investeringen lopen via de bank of via investeringsfondsen.

909 miljoen

In 2011 werd er voor 909 miljoen euro aan borgstellingen verstrekt, in 2012 was dat ongeveer 450 miljoen. "Er is minder vraag naar krediet, vanwege de moeilijke economische tijden." De overheid zet tegenwoordig met name in op financiering en fiscale maatregelen om innovatie en ondernemerschap te stimuleren.

"We zijn bijna helemaal af van subsidies", aldus Zonneveld. Op die manier denkt Zonneveld dat de juiste randvoorwaarden voor een goed ondernemersklimaat worden gecreëerd. "Nederlandse ondernemers zijn ongelofelijk ambitieus, wij geven slechts de instrumenten om dat uit te voeren."