Corporatie claimt schade bij Belastingdienst

Woningcorporatie QuaWonen wil een schadevergoeding van de Belastingdienst omdat die ervoor verantwoordelijk is dat zij dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging kan doorvoeren.

De fiscus kan een factuur voor 300.000 euro verwachten, maakte de corporatie donderdag bekend.

Volgens QuaWonen is de Belastingdienst niet in staat gebleken tijdig correcte informatie te verstrekken over de inkomensgegevens van haar huurders.

''Voor ruim 4000 huishoudens kregen wij de gegevens aangeleverd. Van de overige adressen, ook zo’n 4000, krijgen wij geen toegang tot de gegevens. Het lukt nu dus niet meer om bij de aankondiging van de huurverhoging per 1 mei onderscheid te maken naar inkomen'', legt directeur Rob van den Broeke uit.

''Als privépersoon zou ik dit ook niet pikken, waarom als zakelijk persoon dan wel? De Belastingdienst heeft niet geleverd wat was beloofd'', stelt hij.

Huur

Bij de aanstaande huurverhoging schroeft de corporatie de huur nu slechts met 4 procent op. Het inkomensafhankelijke deel kan volgens Van den Broeke niet in rekening worden gebracht aan de huurders. QuaWonen heeft dat geld echter hard nodig om de verplichte verhuurdersheffing te betalen.

Een woordvoerder van de Belastingdienst stelt dat de claim ''voorbarig'' lijkt. Er is volgens de fiscus nog 3 weken tijd om de gegevens aan te leveren. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor de corporaties die nog niet alle gegevens van de Belastingdienst binnen hebben, aldus de woordvoerder.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie