Het midden- en kleinbedrijf is ook een beetje showbusiness. Ondernemers weten dat ze een prettige sfeer moeten scheppen, goede koffie moeten hebben en hun slechte humeur thuis moeten laten.

Dat zegt premier Mark Rutte tegen een afgeladen zaal ondernemers, die donderdag de Week van de Ondernemer bezoeken.

"Steek jullie kop in de wind, fiets hard door, werk hard door, ook als het tegenzit. We moeten een klimaat creëren dat iedereen er weer zin in heeft en de deken van negativisme van ons afschudden", aldus  Rutte, die "kleine groene waasjes" bespeurt in de Nederlandse economie, zoals de aantrekkende export.

"Ondernemers hebben daar de beste genen voor, want ook als het moeilijk gaat blijven zij optimistisch", stelt de premier.

Populair

Rutte is na Henk Kamp, Lilianne Ploumen en Lodewijk Asscher de vierde minister die de Week van de Ondernemer bezoekt. "Ondernemers zijn populair bij het kabinet. Jullie zorgen voor meer dan de helft van de Nederlandse banen en export. Ondernemerschap is vitaal voor dit land."

De minister-president roept ondernemers op zich vooral in te schrijven voor handelsmissies. "Probeer ook die kansen in het buitenland te pakken. Het idee heerst dat die voor de grote ondernemingen zijn, maar dat is onzin."

Daarnaast moeten ondernemers volgens Rutte ruimhartig zijn met het verstrekken van stageplekken. Hij verwijst daarmee naar de oplopende jeugdwerkloosheid, die hand in hand gaat met de vergrijzing.

"Het domste wat we kunnen doen is bezuinigen op opleidingen. Over een paar jaar komen we 170.000 mensen te kort in de techniek, daarom zijn we nu bezig met een Techniekpact." Dit pact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en het tekort aan technisch personeel terugdringen.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android