Ook prinses Máxima maakte donderdag haar opwachting tijdens de Week van de Ondernemer. Tijdens een rondetafelgesprek liet zij zich bijpraten over alternatieve vormen van bedrijfsfinanciering.

De prinses nam deel aan het gesprek als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Prinses Máxima zet zich al jaren in voor onder meer microfinanciering en het verbeteren van coaching van startende ondernemers.

Aan tafel zitten onder meer voorzitter van MKB-Nederland Hans Biesheuvel, directeur ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken Rinke Zonneveld en vier ondernemers die geld hebben binnengehaald dankzij aanbieders van alternatieve financieringsvormen.

Crowdfunding

Tom Vroemen van crowdfundingplatform CrowdAboutNow bijt het spits af.  Via crowdfunding, dat sterk in opkomst is, kunnen ondernemers geld ophalen door hun project op internet te plaatsen. Iedereen die wat in dit project ziet, kan een bedrag investeren.

Vroemen heeft ondernemer Josje Damsma meegenomen, die het bedrijf JO Cadeau heeft opgericht. Met JO Cadeau geef je een freelancer cadeau: van muziekdocenten en klussers tot masseurs en personal trainers.

Damsma overhandigt prinses Máxima een cadeautje, waarop zij lachend zegt hopelijk geen salsalessen cadeau te krijgen. Het blijkt echter een presentje voor de dochters van de prinses te zijn.

“Ik heb gekozen voor crowdfunding, omdat ik gecharmeerd was van het idee van de ‘ambassadeurs’ die het met zich meebrengt. Bovendien is het makkelijker voor startende ondernemers”, verklaart Damsma tegenover prinses Máxima.

Overstroomd

De voorzitter van Kredietunie Nederland, Jan Kamminga, zegt te worden “overstroomd met belangstellenden”. Een kredietunie is een coöperatie tussen ondernemers in het mkb die via een gemeenschappelijke kas geld beschikbaar stellen aan andere ondernemers die hierom verlegen zitten.

“Er lopen diverse pilots in de regio en het model is bijna klaar. Sinds januari werken ook de autoriteiten geweldig mee”, aldus Kamminga. “Ook bij ons is het coachingsverhaal heel belangrijk.”

Netwerk

Rob Grimberg van het platform Trefi, dat flexibele financiering biedt aan het mkb, stelt als intermediair gebruik te maken van de relatie tussen ondernemers. “Die is vaak heel intensief.”

Via Trefi kunnen kleine bedrijven hun werkkapitaal opkrikken en facturen financieren. Door het netwerk tussen ondernemers onderling, banken, financiers en incassobedrijven worden de kosten beperkt en risico’s verkleind.

Prinses Maxima vraagt zich af waarom de ontwikkeling van het platform zo langzaam verloopt. Volgens Grimberg zit het knelpunt vooral in het aantrekken van financiering.

Durfkapitaal

Het Delftse softwarebedrijf Treparel heeft gekozen voor een meer traditionele vorm van investering: durfkapitaal. “We hadden een product bedacht en zijn toen op zoek gegaan naar een investeerder. Uiteindelijk hebben we zelfs kunnen kiezen uit meerdere partijen”, vertelt directeur Jeroen Kleinhoven.

Treparel kwam uit bij het Informal Investment Network. “Nadeel van venture capital is het exit scenario. Na drie tot zeven jaar willen de investeerders weer uitstappen. Een voordeel, naast de portemonnee, is het netwerk dat zij bieden.”

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android