Kosten pinbetaling omlaag

Een pinbetaling kostte de winkelier en de bank vorig jaar ongeveer 30 cent om te verwerken. In 2002 was dat nog 49 cent.

De kosten van een betaling in contanten zijn in diezelfde periode juist gestegen van 30 cent naar 44 cent. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde schatting van De Nederlandsche Bank (DNB).

De totale kosten om het betalingsverkeer in stand te houden waren vorig jaar ongeveer 2,4 miljard euro. Dat staat gelijk aan 0,4 procent van de gehele economie (bbp). 

In 2002 lagen de kosten 256 miljoen euro hoger en slokten deze nog 0,57 procent van het bbp op.

Toename pinbetalingen

De belangrijkste oorzaak van de besparing is dat het aantal betalingen met de pinpas is toegenomen. Ook sneller en goedkoper internet droeg bij aan de kostendaling. 

Daarnaast leidden eveneens de afname van het aantal bankkantoren en een daling van het totale aantal betalingen tot lagere kosten.

Bancaire activiteiten

Overigens waren het vooral winkeliers die de grote kostenslag hebben weten te slaan. Goedkopere betaalterminals droegen daaraan bij. De kosten van bancaire activiteiten zijn juist gestegen, meldde DNB. 

Dat komt voornamelijk doordat de banken verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur van het betalingsverkeer. Die wordt maar weinig beïnvloed door het betaalgedrag van consumenten, maar wel door zaken als loonkosten en beveiliging.

Besparen met pin

Volgens DNB kunnen nog honderden miljoenen euro's bespaard worden als mensen nog vaker met pin betalen.

In 2009 werd een op de drie betalingen met een pinpas gedaan. Als dat zou stijgen tot een op de twee betalingen, zou dat in 2009 een besparing van tweehonderd miljoen euro hebben opgeleverd. 

Omdat de prijsverschillen tussen pinbetalingen en cashbetalingen sindsdien zijn opgelopen, is de potentiële besparing de laatste jaren nog verder toegenomen.

Consument profiteert

DNB meldt dat ook de consument hiervan profiteert, omdat de kosten van het betalingsverkeer worden doorberekend.

De besparing voor de banken en winkeliers scheelt ieder huishouden in Nederland ,"al snel 50 euro per jaar", zegt DNB.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie